Estils comunicatius

Hola de nou! 🙂

Últimament segur que tots heu sentit a parlar sovint dels estils comunicatius 💬. Però realment què són?

Els estils comunicatius són la manera com les persones ens comuniquem i expressem les nostres idees, pensaments i emocions. Cada persona, segons la seva personalitat i les seves experiències i fins i tot depèn de la persona amb qui està, s’acostuma a comunicar d’una manera o d’una altra.

Hi ha tres estils comunicatius clarament diferenciats. L’estil agressiu, l’estil passiu i l’estil assertiu. Però ben bé què són?

👉🏽Amb l’estil agressiu, moltes vegades representat com un drac 🐲, diem les coses sense tenir en compte els drets de l’altra persona. És important remarcar que no és només quan insultem als altres sinó també quan els parlem amb menyspreu, no els deixem parlar en una discussió o quan alcem el to de veu.

👉🏽 Amb l’estil passiu, sovint representat com un ratolí 🐀, passa tot el contrari. Les persones que acostumen a utilitzar aquest estil de comunicació defugen dels conflictes, es fan petits i deixen que els altres s’emportin la raó. Sovint quan utilitzem aquest estil parlem amb un to de veu molt baixet i fins i tot el nostre cos es fa petit.

👉🏽 L’estil assertiu és el més difícil de fer perquè requereix ser conscient de les pròpies emocions i pensaments i alhora respectar els dels altres. Les persones que utilitzen aquest estil no es deixen trepitjar però, a la vegada no trepitgen a ningú. Aquesta és una habilitat que s’entrena i que sovint ens costa molts esforços d’aconseguir.

💡Sovint podem aconseguir parlar amb assertivitat quan parlem des del JO. Però què vol dir això? Començar les frases fent èmfasi en els teus sentiments per afegir la conducta de l’altra persona que creus que l’ha causat.

A mi m’ha dolgut que diguessis que no volies ser la meva amiga.

Una activitat molt gràfica i il·lustrativa perquè els infants i adolescents comencin a entendre les particularitats de cada estil i a “practicar” l’estil assertiu en un entorn segur és a través d’aquesta activitat. En aquesta activitat el llop 🐺representa l’estil agressiu, el ratolí 🐀 l’estil passiu i el gos 🐕l’estil assertiu.⁠

Es proposen dos personatges en una situació concreta que es pot inventar l’infant o l’adolescent o pot venir donada per alguna cosa que li hagi passat. Es posa una “careta” als personatges representant un estil comunicatiu concret i es realitza el diàleg. ⁠

És important que apareguin preguntes de reflexió com: “Com t’has sentit quan X (amb la careta de llop) ha dit això?”, “Com t’has sentit quan fent de X has dit això altre?”, “Creus que la conversa hagués estat diferent si X hagués estat amb una altra careta?”⁠

És important fer un esforç reflexiu i pensar, com em relaciono jo amb els altres? Ser conscient de com ho fem ens permet poder entrenar aquells elements que no ens acaben donant els millors resultats.
Però encara és més important pensar en…

Com em relaciono jo amb mi mateix/a?

Deja un comentario